Szolgáltatásaink - Zöldhályogszűrés

A glaukóma (zöldhályog) sajnos nem megelőzhető ezért a kezelése a korai felderítés, a folyamatos kezelés és ellenőrzés a legjobb megoldás.

A zöldhályog kialakulása során a szem belső nyomása megemelkedik, aminek következtében károsodik a látóideg és a látótér. A folyamattal visszafordíthatalna látásromlás alakul ki.

A 40 év felettieknél jóval gyakoribb a glaukóma kialakulása, mint a fiataloknál. A glaukóma örökölhető is. A negyven év felettiek, valamint azok, akiknek a családjában volt már zöldhályog fokozottan veszélyeztettetek, ezért ajánlatos renszeres szemészeti viszgálatot végeztetniük. A látóidegre nehezedő nyomás ilyenkor akár teljes vaksághoz is vezethet. Rendszeres viszgálattal szerencsére a megnövekedett szemnyomást is észre leher venni kellő időben, és a megfeleleő cseppekkel, gyógyszerekkel helyreállítható a nyomás.

Kellemetlen szemégés, szemfájdalom, feszülés, nyomásérzékenység, bevörösödés a fő kísérő tünetek, miközben a látás akár rövid időn alatt is jelentősen romlik. Gyakran csak fokozatosan alakul ki a zöldhályog, fájdalommentesen, alattomosan. Habár idősebb korben gyakoribb, és akárcsak a szürkehályognál, itt is hajlamosító tényezőnek számítanak a diabétesz, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás. Egyes szteroidos gyulladáscsökkentők szedése is hozzájárulhatnak a zöldhályog kialakulásához.

Üzleteinkben szemnyomásmérést is végzünk, amivel a magyas nyomás kiszűhető. Rendellenesség esetén javaslatot teszünk a további lépésekre vonatkozóan, így a betegség időben kezelhető.

Szombathelyi üzletünkben érintés- és fájdalomnetes szemnyomásmérést végzünk non contact tonométer segítségével, amely egyszerű, gyors és higiénikus, mivel a mérőműszer vizsgáló része nem ér hozzá a vizsgált szemhez.

A magas szemnyomás homályos látást, színes gyűrűket a fények körül, a periférikus látás elvesztését és fájdalmat okozhat a szemben.

Ellenőriztesse rendszeresen szemnyomását, hiszen időről-időre történő orvosi ellenőrzéssel nagyon sokat tehetünk szemünk egészségéért. Rendkívül fontos tudni, hogy bizonyos szembetegségek kialakulását az UV sugarak nagyban felgyorsítják. Nagyon fontos szemünk védelme az erős napsütésben.

 

Zöldhályogszűrés

Forgalmazott márkáink

Hírlevél