Szolgáltatásaink - Szürkehályogszűrés

Az emberi szem lencséje normális állapotban átlátszó és tiszta. Azt nevezzük szürkehályognak vagy kataraktának, amikor "elszürkül" a szemlencse anyaga. Ez természetesen jelentősen rontja a látást, hiszen ahogy fokozódik a homályosság, úgy jut egyre kevesebb fény a szembe, retinára. Az életkor előrehaladtával nagyobb valószínűséggel alakul ki ez az elváltozás. Fontos megemlítenünk, hogy általában kétoldai rendellenességről beszélünk, tehát a probléma többnyire mindkét szemen jelentkezik. A károsodás mértéke nem egyforma mértékű. Az első szakaszban a páciens homályosan lát, kevésbé élénen érzékeli a színeket és a formákat, nehezebben tudja olvasni az újságokat, könyveket. Szürkületkor különösen rosszabbá válik a látása. A szemlencse teljes elhomályosodása hossú évekbe is telhet.

Amennyiben szürkehályogról van szó, maga a műtét akkortól javasolt, ha a látászavar megnehezíti a mindennapi tevékenységet. Idősebb korban a szürkehályog kezdeti tüneteire hasonlító problémák nélkül is különösen indokolt a rendszeres szemvizsgálat.

Előrehaladottságtól függően szemüveggel tudjuk korrigálni, vagy szemészeti szakrendelésre küldjük tovább, ahol műtéttel orvosolható a probléma.

Szürkehályogszűrés

Forgalmazott márkáink

Hírlevél