Hasznos tudnivalók - Miért fontos a jó napszemüveg?

Miért fontos a jó napszemüveg?

Mit nyújt Önnek a polárszűrős napszemüveglencse?
A napfény hullámokban terjed, melyek a háromdimenziós tér mindenirányába rezegnek. A polarizált fény szintén terjed, de többnyire két irányban, horizontálisan és vertikálisan. A vertikális fény hasznos információt közvetít az emberi szemnek, lehetővé téve, hogy színeket és kontrasztokat lássunk. Ezzel szemben a horizontális fény ún. "optikai zavart" okoz és vakít, mindazonáltal biztonsággal kihagyható, hiszen a látott kép szempontjából felesleges. A polárszűrős napszemüveglencsék a speciális kialakításuknak köszönhetően 100%-ig kiküszöbölik a vízszintesen visszaverődő vakító fényt, mellyel megakadályozzák a szem irritációját, így szemünkkel nem hunyorgunk. Ha ön polárszűrős napszemüveget visel:

  • nincs többé vakító fény,
  • javul a fénylátás és élesebbé válnak a kontrasztok,
  • a színek kiválóan élvezhetők, élettel telibbek lesznek.

Miért kiemelten fontos a szem védelme az UV-sugárzással szemben?
A kérdés pontosabb megértése érdekében meg kell ismernünk a természetes napfény összetételét. Ez három részre osztható:

· Ultraibolya (nem látható)
· Látható fény (színskála)
· Infravörös (nem látható)
A fenti összetevők közül csak a látható fényt érzékeljük, de szemünkre a fény mindhárom tartománya hatással van, melyek közül a magas energiát tartalmazó UV kifejezetten káros. A már sokat emlegetett UV-fény további 3 részre osztható:

· Az UVC gyakorlatilag nem jut át a légkörön, hatása egyébként rendkívül veszélyes, daganatos megbetegedéseket okozna.
· Az UVB nagyobb része elnyelődik az ózonrétegben, de a környezetszennyezés miatt fogyatkozó ózonréteg egyre többet enged át belőle. Hóvakságot, szürke hályogot, rákos megbetegedéseket okozhat.
· Az UVA döntő része eléri a felszínt, a szemre kifejezetten káros. Hatására gyakori a szürke hályog kialakulása, továbbá a bőr öregedését is sietteti.
A nagymennyiségű UV-sugárzás káros hatásai életünk során összeadódnak. A károsodás lassan és fájdalommentesen, szinte észrevétlenül rombolja a szemünket, de színlátást okozó problémák vagy az éjszakai látásélesség gyengülése formájában is jelentkezhet. Szemünk védelmével kapcsolatosan ezért elengedhetetlen a megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveg viselése.
A gyermekek és a fiatalok különösen veszélyeztetettek, mert szabadidejük nagy részét a szabadban töltik, ezért a szülőknek ügyelniük kell arra, hogy gyermekük rendszeresen viseljen napszemüveget ott, ahol erős UV-sugárzásnak vannak kitéve.

Forgalmazott márkáink

Hírlevél